Vegemite – australijski przysmak
Autor: Stan Guzinski 11 czerwca 2004
Vegemite jest, oprocz kapelusza z korkami, kolejnym australijskim wkladem w rozwoj swiatowej cywilizacji.
Jednoczesnie to legenda, ktora narodzila sie w roku 1923. W tych czasach bardzo Australijczykom brakowalo ekstraktow drożdżowych, ktorych import zostal zakłócony. Fred Walker, wizjoner i biznesmen, pozyskal do wspolpracy doskonalego mlodego naukowca, dr Cyrila Callister’a, aby stworzyc ekstrakt drozdzowy w Australii. Po wielu probach udalo sie uzyskac smakowita, drozdzowa mase.
Jak to nazwac? Urzadzono konkurs, a corka wlasciciela wyciagnela z kapelusza nazwe Vegemite, co dalo poczatek tej legendzie. Od roku 1923 specjal produkowany byl w Melbourne.
W tym samym czasie Fred Walker polaczyl sily z Kanadyjczykiem Jamesem Kraftem – zakladajac wspolne przedsiewziecie The Kraft Walker Cheese company.
Co to jest Vegemite? Jest to koncentrat ekstraktu drozdzowego, powszechnie w Australii stosowany w celach spozywczych. Sprzedawany w kazdym sklepie, w sloikach roznej wielkosci, ma postac brązowej masy i wyglada jak masa czekoladowa. Niejeden nieprzygotowany (nieswiadomy) konsument sie naciął. W smaku Vegemite przypomina bowiem, dostepne w Posce juz w czasach Gomółki, kostki rosolowe.
Duzo tego na raz zjesc nie mozna, ale codziennie po posmarowanej kromeczce, na sniadanko, czemu nie?
Vegemite jest jednym z najbogatszych znanych zrodel vitaminy B. Produkt jest absolutnie beztluszczowy i spelnia wymagania wegetarian.
Powyzsze informacje pochodza z etykiety naklejonej na sloiku oraz z moich doswiadczen wlasnych. Wiecej dowiesz sie pod adresem www.vegemite.com.au
A tak sie zaczelo www.vegemite.com.au/Pages/heritage-advertising-timeline-1920.aspx